27. 3. 2014

Domový vrátnik GOLMAR

Pri príležitosti inštalácie domového vrátnika španielskej značky Golmar som sa dostal k tomuto zariadeniu a nazrel som dovnútra.
Súprava sa skladá z bytových telefónov T-700, so slúchadlom, a jedným tlačidlom a z tabla Stadio plus 2280 (pre 8 bytov).


Telefón


Jednotlivé byty boli osadené telefónom T-700.
Golmar T-700

Ide o základný model bez možností nastavenia zvonenia a s jedným tlačidlom.


Schéma zapojenia telefónu

Vnútorné zapojenie telefónu prezrádza, že väčšina súčiastok slúži ako napájanie a zároveň zosilňovač pre elektretový mikrofón.
Je tu zapojené jedno tlačidlo na otváranie dverí a jedna voľná pozícia privedená na rovnakú svorkovnicu.

Zapojenie ďalej poukazuje na to, že telefónne slúchadlo je vlastne dynamický reproduktor, ktorý po zložení slúži ako zvonček, po zdvihnutí ako slúchadlo s predradeným rezistorom R4.


Tablo Stadio plus 2280/AL


Nainštalované tablo stadio plus 2280

Tablá sú v ponuke pre rôzne telefóny a rôzne počty bytov. Toto tablo sa zapája s T-700 pomocou štruktúry 4+n, teda 4 vodiče idú paralelne ku všetkým telefónom, jeden (zvonenie) ide pre každý byt zvlášť.

tablo obsahuje podsvietenie menoviek

detail plošného spoja tabla

plošný spoj - strana spojov
Zjednodušená schéma tabla

Funkcia otvárania dverí je jednoduchá. Paralelne zapojené tlačidlá telefónov v bytoch spínajú v table relé RY1. Toto relé pripája cievku otvárania dverí (bzučiak) na striedavý prúd.

Podsvietenie menoviek zvončekov je napevno zapojené na striedavý prúd sekundáru napájacieho transformátora. Jedná sa o dve paralelne zapojené 24V 3W žiarovky v pätici festoon.

4 spodné svorky, teda spoločná zem, mikrofón, reproduktor a tlačidlo sa pripájajú paralelne na všetky telefóny. 5ty vodič vedie zvlášť ku každému telefónu z tlačidiel zvončekov.

V table je zapojený generátor zvoniaceho signálu s NE556, ktorý striedavo zvoní dvoma tónmi.Tento generátor je napojený na spoločný vývod všetkých zvončekových tlačidiel. Druhé konce idú do jednotlivých telefónov ktoré pripájajú cez položené slúchadlo jeho reproduktor.

Mikrofóny a reproduktory sú prepojené zosilňovačmi s obvodom TL071 a koncovými tranzistormi. Spoj obsahuje nastaviteľné potenciometre pre zmenu hlasitosti / citlivosti zosilňovačov.

4 komentáre:

  1. Zdravím, mám take tento telefon a bohužel mi nefunguje sluchátko a mikrofon. Zvonek a otevirani funguji, nevite v cem muze byt problem ? foto zapojeni http://imgup.cz/image/ZLb

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, váš telefón (T-710R) má navyše bzučiak, vyzerá ale byť zapojený v režime zvonenia cez slúchadlo (electronic call: jumper 1-2 a vývod 0).
    Ak pri zvonení striedavo pípa dvoma tónmi tak to zvoní cez slúchadlo ako u mňa.

    Môže byť problém v kábli k slúchadlu (ak zvoní cez neho, bude ok) ale najskôr bude problém s tým vypínačom položeného slúchadla (bledomodrý štvorec s bielym plastom).
    Ak to nebude len mechanicky zaseknuté (vypadol ten biely plast z vypínača) tak to bude treba vymeniť (alebo dať tam iný prepínač na krabičku).
    Skúste zazvoniť na zdvihnutý telefón od vchodu, mal by ostať ticho.

    Popisy zapojení káblov do tohto telefónu sú tu:
    http://www.lasdosm.com/t710r_telefonillo_universal_golmar_platea_telefono_p_1217.php

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdravím.
    Veľmi sa ospravedlňujem, že takto a po dlhej dobe reagujem na túto tému ale toto je snáď moja posledná možnosť, ako sa dopracovať k nejakému výsledku. Márne sa pokúšam niekde zohnať schému k audiomodulu GOLMAR EL555.Podľa Vami uvedených podkladov sa jedná pravdepodobne o rovnaký modul podľa pl.spoja len máličko odlišný. Preto sa na Vás obraciam s prosbou, či by ste mi mohli poslať a podrobnú schému zapojenia.
    Ešte raz srdečná vďaka a prajem krásny deň.
    Marian.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím.
      Zapojenia okrem verejne stiahnuteľných (ktorý drôt na ktorý kontakt) nemám a nepotreboval som ten konkrétny vrátnik do detailu zisťovať.
      Pošlite mi prípadne dostatočne kvalitné fotky oboch strán plošného spoja a ak to nebude nerozlúštiteľné a máte pár dní času, skúsim k tomu spraviť schému.
      Verejnejšiu adresu mám "branovi zavinac napis.to", ak nevlezie tak pošlem potom odpoveďou mailom druhú adresu kam.
      Braňo.

      Odstrániť