28. 9. 2018

Rozbor - detský telefón

Na opravu prišiel detský telefón so soft-power tlačidlom a membránovou klávesnicou 4 x 4. Poháňajú ho 3 AAA články, teda napätie 3 - 4,5V.


Klávesnica je pripojená 8mymi prívodmi (horizontálne a vertikálne vedenia) spôsobom tzv matrice (matrix). Výstupy vedené na reproduktor (29mm 0.25W 8ohm) sú označené PWMN PWMP. Procesor U1 teda používa invertované PWM signály pre dvojnásobnú amplitúdu napätia. Zvýšila sa tým výrazne hlasitosť reproduktora, čo aj počuť.

Ku zaliatemu procesoru je pripojený externý integrovaný obvod 25Q16C pdf (16MBit SPI flash, 2,7-3,6V). 2MB pamäte je dostatok pre hlasové nahrávky a melódie uložené pod tlačidlami vo viacerých jazykoch. Externý obvod tiež umožňuje výmenu za inú jazykovú verziu.

Obvod má 5mA spotrebu v aktívnom stave, procesor ho zapína /CS signálom SPI zbernice len keď ho potrebuje. Celá hračka má v "idle" režime spotrebu cca 7,4mA, v priebehu rozprávania vyletí prudko nahor. Po niekoľkých minútach sa procesor aj s pamäťou uspia do zanedbateľných hodnôt.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára