17. 12. 2018

projekt xeon 4 - úprava zdroja, pridanie ventilátora

Keďže zdroj slúžil mesiace bez výpadkov a nenašiel som vhodnejší, rozhodol som sa ho upraviť tak, aby som ho v počítači mohol nechať dlhšie bez zlého pocitu.

SATA prípojka tu bola len jedna a potom molex-SATA adaptér. Toto usporiadanie zapieralo káble o stenu skrinky a prenášalo silné vibrácie pri rotujúcich platniach pevného disku. Z modrého zdroja, som teda odobral jeden priechodný kolmý napájací SATA konektor.

Pridaný priechodný napájací konektor SATA

Po zložení krytky s nápisom šiel konektor vytiahnuť a natlačiť na sata kábel aktuálneho zdroja. Zrotoval som si ho samozrejme tak, aby pasoval opačne držiaci disk v šuflíku.

Nasledovalo vnútro zdroja.


Zdroj po výmene kondenzátorov, doplnení PCI-E kábla

Po otvorení zdroja som vymenil dva nafučané elektrolytické kondenzátory (oranžové Fuhyyu 2200μF 6.3V), vymenil som ich za japonské čo som mal práve po ruke. Oba na +3,3V vetve. Zvyšok vyzeral OK.

Ďalej som sa pre grafickú kartu rozhodol rovnako zameniť molex-PCIe 6pin adaptér za priamy kábel. V hrách pôjde časť záťaže cez túto vetvu a zvýšim tým spoľahlivosť zostavy.

Zdroje z ktorých som vyberal sú všetky normy ATX 2.xx, kedy sa hlavná záťaž odoberá z 12V vetiev, norma 2.3 (2007) špecifikuje možnosť viac ako 20A odberu z jednej vetvy. Tu je zaujímavé že kým zdroje tvrdia že majú +12V dve vetvy (často rozdielnej zaťažiteľnosti), vnútorne ide vždy o jediný výstup, rozvetvený v bode pripojenia výstupnej kabeláže.
Zaujímavý teda je vždy súčet 12V záťaží a nie ich rozloženie na konektory na štítku.

Pridaný predný ventilátor a smer prúdenia vzduchu

Prišli mi aj redukcie na ventilátory, pripojil som teda do prípojky pre CPU dočasne ventilátor ktorý som umiestnil ako nasávací. Nemá síce reguláciu, avšak napojil som ho len na 5V vetvu a vďaka snímaným otáčkam teraz varovne nepípa BIOS pri štarte a nečaká na potvrdenie.

Ako vidieť na obrázku prietok vzduchu nie je ideálny a dané ventilátory (zad+zdroj) sa točia zbytočne rýchlo. Ďalšia v poradí preto už bude pravdepodobne úprava ventilátorov - rozmiestnenie a regulácia.
Momentálne teploty sú cca 28-45°C pre CPU, 38-55°C pre GPU. Zadný výkonný ventilátor reguluje speedfan a hry, ktoré majú podporu majú zapnuté VSYNC (zníženie max FPS na 60, podľa monitora).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára