26. 3. 2016

Linux CLI - Konverzia DVD do jedného súboru

Moje prvé pokusy o zálohu DVD na NAS server viedli k myšlienke konverzie na jeden úspornejší súbor v inej kompresii (.avi?).
Ideálna z hľadiska výkonu by bola konverzia na novom NAS serveri s linuxom, miesto zaťaženia slabšieho procesora notebooku.

Pri spracovaní videa v príkazovom riadku sa zvyčajne konvertuje jeden zdrojový súbor s videom do cieľového. V prípade DVD ide však o adresár VIDEO_TS ktorý obsahuje rôzne súbory, okrem menu, kapitol a reklám hlavne samotné video. Toto sa nachádza vo viacerých veľkých (1GB) .VOB súboroch. Problémom teda je ako najskôr súbory skonvertovať do jedného.

Podľa tohto návodu je možné tieto súbory zlepiť za seba dohromady, čo naozaj funguje:
 cat VTS_05_1.VOB VTS_05_2.VOB > ../VTS_05.VOB

Ďalšou možnosťou je použiť podľa tohto fóra mplayer (príklad pre titul 1):
 mencoder -o movie.vob -ovc copy -oac copy dvd://1
alebo
 mplayer -dumpfile movie.vob -dumpstream dvd://1

Po vytvorení jediného súboru je možné začať s konverziou. V linkovanom fóre používajú ffmpeg pre konverziu do DivX5, toto som však zatiaľ neskúšal.


Pri využití kompaktného mobaXterm alebo univerzálnejšieho cygwin je možné aj na windows notebooku spustiť vzdialenú grafickú aplikáciu z linux servera. Takto možno na konverziu bez záťaže CPU notebooka použiť napríklad výborný handbrake, ktorý dokáže pracovať aj priamo s VIDEO_TS adresárom ako zdrojom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára