18. 5. 2016

Oprava - autorádio Honda City

Na 8 ročnom vstavanom rádiu Honda City nejdú prepínať stanice, v režime na rádio je úplne ticho hoci zobrazuje vyladenú stanicu. Dajú sa nastaviť basy a výšky, zvyšovať hlasitosť, čiže riadiaci procesor pracuje. V CD režime funguje všetko.
Rádio vypadáva náhodne, akoby šlo o studený spoj, určitú dobu nejde a po zahriatí funguje, niekedy nefunguje vôbec.


Rovnaké rádio sa montovalo aj do Hondy Jazz alebo Fit 2003, ku City sa veľmi nedajú nájsť informácie.


Predný panel je odnímateľný od zvyšku rádia. Oddelený plošný spoj v hornej časti obsahuje radič displeja SANYO LC75883 (pdf), tento riadi priamo LCD displej a dokáže snímať aj tlačidlá a komunikuje sériovou linkou.
Flexibilne sú tiež umiestnené rotačné enkódery dvoch gombíkov hlasitosti a ladenia.

Zvyšné autorádio je schované v plechovej skrinke s označením MFHN534A/MF626RW, číslom servisného dielu 39175-SEL-G010-M1.


Mechanika pre CD prekrýva plošný spoj rádia a ide vybrať po vyskrutkovaní 4 skrutiek. Obsahuje obvod ALPINE 25729, presnejšie však neviem o aký model ide.


Vľavo hore vidieť bielou pastou prilepený výkonový zosilňovač, blízo neho kondenzátor 3300uF/16V. Ľavá dolná časť spoja slúži pre napájacie obvody. Vpravo sa nachádza v plechovej skrinke rádio tuner, pod ním v rohu spoja obvod SAA6588T od philips (pdf), čo je RDS dekodér. Tento umožňuje napríklad načítať cez I2C zbernicu či sú vysielané dopravné správy.
Najväčší obvod v strede spoja vyzerá ako SAA7704H.


Prvý popis zo strany spojov ukazuje konektor predného panela (dole), ako vidieť LCD síce ovláda obvod cez sériovú zbernicu, rotačné enkódery sú pripojené priamo. Konektor hore je pripojenie ku CD mechanike.


Ďalší je výpis pinov rádio tunera, tento môže byť dôležitý pre meranie napätí počas prevádzky rádia, čo sa v domácich podmienkach kvôli chýbajúcej zbernici auta pravdepodobne nedá. 


Podľa popisov napájacieho a výstupného konektora vidieť, že hlavná napájacia vetva je od pinu +B, teda konštantné napätie batérie. Kontakt ACC je tu len drobný a teda sníma ho procesor a vyhodnocuje či rádio zapnúť.

Hľadanie na internete odhalilo že tento problém s vypadávaním rádia majú viacerí a na tomto fóre prišli na problém s napäťový stabilizátorom BA00AS (pdf) označeným ako IC502.



Ide o stabilizátor s nastaviteľným výstupným napätím s ovládaním. Teda výstup možno zapínať logickou 1 (5V) privedenou na pin CTL.

BA00AS pinout

Náhradu som doma nemal a autorádio by chýbalo, preto som skúsil ten existujúci len nanovo precínovať, cín vyzeral byť na tejto jedinej súčiastke akoby spálený vysokou teplotou. Netuším či toto rádio už niekto opravoval.

Rádio najskôr fungovalo, neskôr opäť začalo vypadávať, raz pomohlo vložiť CD a opäť vybrať. Po nákupe a opätovnom naštartovaní opäť nešlo.
Problém podľa fóra nemusí byť v tomto obvode, môže byť teda softvérového charakteru, kedy riadiaci procesor nepošle logickú 1 na pin CTL.
Podľa tohto poľského fóra je chronickým problémom týchto rádií nedostatočná kvalita spájkovania SMD súčiastok v napájacej časti.
Podľa českého fóra býva okrem stabilizátora vadný FM tuner.

6 komentárov:

  1. ahoj, podařilo se problém s rádiem nějak vyřešit?
    Jindra, Vělopolí

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, rádio je kamarátovho kamaráta, mal som ho požičané na deň keďže s autom jazdí do práce a očakával som len studený spoj.
    Vravel že to ešte skúsi poslať niekomu čo sa oprave autorádií venuje, no zatiaľ tak neurobil.
    Ak by som ho pozeral teraz, asi by som vopred kúpil BA00AS v SMD verzií a vymenil ho. Zároveň by som sa pozrel do tunera, je to ta plechová krabička vpravo. Vzhľadom na prehrievanie stabilizátora BA00AS (spálený cín to naznačuje) je možné že tuner spôsobuje skrat, teda niečo v ňom môže byť viditeľne prehriate až spálené, zmerať ohmmetrom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mám ten istý problém. V autoservise si s tým nevedia dať rady...:(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďalší známy mal rovnaký problém, objednal obvod BA00AS z internetu (jeden za 1-2eur) a až mu prišiel tak ho dal vymeniť niekomu kto spájkuje takéto povrchové súčiastky.
    Od výmeny mu rádio niekoľko mesiacov doteraz nevypadlo, za pokus či táto súčiastka stačí to myslím stojí.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ak mate problem s radiom do Hondy Jazz alebo City,ozvite sa na werifycation@centrum.sk,viem to opravit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoda, že o svoje skúsenosti sa nepodelíte (častý to zjav v našich končinách). Napriek tomu nemám nič voči vašej reklame. Možno aspoň niekomu pomôže.

      Odstrániť