28. 6. 2016

Rozbor - FujiFilm FinePix AX500

Digitálny fotoaparát FujiFilm FinePix AX500, motorček bzučí, ale nehýbe objektívom. Najskôr parametre, ide o lacný fotoaparát (cca 60eur) má 5x optický zoom, 14MPix, SD karta, 2x AA batéria.

Rozoberanie podľa podobného fotoaparátu na youtube videu, najskôr vymontovať všetky krížové skrutky po obvode, potom vycvaknúť spodnú stranu zadného krytu a postupovať dokola.



Po odobratí zadnej steny opatrne odklopiť LCD z jeho držiaka a držiaku odmontovať jednu skrutku a zvyšnú časť po stranách vycvaknúť jemným skrutkovačom.


Pod držiakom je plošný spoj, na ktorom je pripojené aj LCD, potrebné je v konektore vyklopiť plastový koniec mieriaci nadol kolmo nahor od plošného spoja.


Rovnaký čipset používajú viaceré fujifilm a kodak fotoaparáty, sú tu obvody:
-altek AL8926-3A7IN  primárny DSP/CPU
-V59C1512164QDJ25A   DDR2 32Mx16 PC800  (64MB RAM)
-altek AL-331   power management, PWM (ovládanie motorčekov ostrenia a zoom)
-(RJ23Z3 14MP) AA2054A   - ovládač CCD snímača

Naľavo od spoja je optika aj s motorčekmi. Odpojiť ploché káble, odmontovať spredu dve skrutky a vytiahnuť. Ďalej rozobrať na dva kusy. Zadná strana obsahuje CCD snímač.


Predná strana - vľavo dole motorček a prevody pre vysunutie optiky a zoom, vpravo pre focus posúvaním vnútornej čočky.



Chyba nájdená, odlomené 1-2 zúbky na jednom z koliesok pre vysúvanie optiky. Bohužiaľ nepodarilo sa mi zistiť prečo fotoaparát neotvorí uzávierku aby som ho donútil fotiť aspoň s pevným zoomom. Môže to však byť ošetrené softvérovo.

Vďaka tomuto koliesku je fotoaparát na vyhodenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára