17. 8. 2016

Oprava - USB autonabíjačka 2A

Klasická USB nabíjačka do autozásuvky, jeden výstup, modrá LED. Na obale je uvedené VCU0502000, vstup 12 24V, výstup 5V 2A. Pri použití sa vovnútri niečo ulomilo a prestala fungovať.


Po rozobratí bolo vidieť, že sa ulomil záporný pól, ohybný pliešok okrajového pólu bol zasunutý do pružinky prispájkovanej do plošného spoja. Tá sa mechanickou záťažou utrhla.



Zariadenie neobsahuje poistku, ako vymeniteľnú, tak ani na plošnom spoji. Zo strany "súčiastok" tu vidieť rezistor, cievku meniča, primárny kondenzátor 100μF 35V, sekundárny 220μF 16V a USB konektor.


Zvyšné súčiastky sú pre úsporu miesta v SMD verzií na strane spojov.
Jadrom meniča je SMD verzia obvodu MC34063, pravdepodobne zaspájkovaná obrátene.


Zapojenie vyzerá dosť štandardne, len kondenzátor na vývode 3 som nevedel nájsť, pravdepodobne funkciu zastáva C3 na výstupe.
Zapojenie obsahuje výstupné odpory, zapojené pre 2A výstup pre zariadenia apple. Vo viacerých článkoch (link) boli zverejnené napätia pre rôzne výstupy nabíjačiek, potrebné na dátových vodičoch o veľkosti 2,0 a 2,7V. Podľa štandardu USB-IF majú byť dátové linky prepojené menej ako 200ohm rezistorom, či skratované.
Zariadenie (telefón,tablet) vďaka tomu vie zistiť, akým prúdom môže zaťažiť USB a nabíjačka nepotrebuje relatívne drahý komunikačný čip.

Plošný spoj nesie označenie L033, čo umožnilo vypátrať výrobcu a typ (link), bol vyrobený v lete 2014. 
Oprava zaspájkovaním ohybného drôtika na mínusový pliešok. Pliešok je pred spájkovaním dobré na danom mieste oškrabať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára