14. 7. 2017

Oprava - bezkontaktný teplomer Microlife NC 100

Teplomer Microlife NC100 umožňuje bezdotykovo merať teplotu infračerveným snímačom v rozsahu 0-100°C. Meranie je kratšie ako 3 sekundy, má pamäť na 30 meraní. Modrá LED osvetľuje cieľ merania. Pípanie a farba podsvietenia displeja reaguje podľa zvýšenej nameranej telesnej teploty. Manuál NC100.

Na rozdiel od lacnejšieho prístroja z hypermarketu tento meria k spokojnosti pomerne stabilné čísla. Po troch rokoch a niekoľkých pádoch v ňom čosi začalo hŕkať a náhodne sa pri tom zapínal. Čas na rozbor a opravu.


Pri otváraní som po odstránení dvoch AAA batérií a dvoch skrutiek opatrne postupoval oddeľovaním vrchnej modrej časti od spodnej bielej po okrajoch od rohu senzoru po strane bez prepínača až ku koncu s batériami. Nasledovala druhá strana. Kryt po oddelení ponechal zakrytý senzor a mieriacu LED v prednej časti.


Ako vidieť sú po každej strane tri vnútorné západky. Plošný spoj drží dvoma skrutkami a po nadvihnutí ukázal čo v teplomeri lieta. Bol to odlepený piezoelektrický menič s odtrhnutým jedným pólom. Tento slúži ako malý reproduktor pre signalizáciu konca merania zapípaním.

Vrchná strana plošného spoja obsahuje z vrchu vývody modrej LED, tri drôty pre žlto-červené podsvietenie displeja. Pod nimi je v plastovom rámiku skrutkami od spodu upevnený LCD, ktorý zobrazuje teplotu na jedno desatinné miesto, ikonku domčeka či hlavy, stupne celzia, značku vybitých batérií.
Ďalej je tu vľavo dvojpolohový prepínač pre meranie telesnej teploty a teploty okolia. Uprostred tlačidlá štart a power, vpravo drôtiky vedúce ku piezo meniču.


Zo spodnej strany sa nachádza väčšina súčiastok SMD typu. Hlavný obvod je zaliaty, druhý integrovaný obvod U2 je 4kBit (512B) EEPROM pamäť na i2c zbernici (giantec yGT24C04 pdf).
Infračervený tepelný senzor je pripojený štyrmi drôtmi, modrý, červený a na plošnom spoji spojený čierny a sivý.
Sú tu umiestnené tri malé bipolárne tranzistory, Q3 pre modrú mieriacu LED s 30Ω sériovým odporom R6. Ďalej Q1, 560Ω R1 pre červené podsvietenie LCD a Q2, 470Ω R4 pre zelené.
Na plošnom spoji je uvedený dátum výroby 31.7.2013, FR1DZ1 verzia 12.
Voľné pokovené kontakty sú označené ako GND,RST,VCC pre hlavný obvod, P1.0,P1.1,P1.2,P1.3 neznámeho určenia a dva neosadené trimre OFFSET pravdepodobne na ADC vstupy.

Zníženie  svietivosti LED
LED veľmi silno svietila, pridal som do série s jedným jej vývodom usmerňovaciu diódu pre zníženie napätia na nej a teda aj prúdu.
Keďže piezo menič bol poškodený a v noci zbytočne hlasno pípal, odstránil som ho aj s drôtikmi.
Po vybraní utrhnutého piezomeniča teplomer opäť spoľahlivo funguje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára