30. 11. 2019

Oprava - aku skrutkovač Bosch IXO

Skrutkovač prišiel na výmenu batérie. Jedná sa o Bosch Ixo typ 3603J59100. Aj napriek plnému nabitiu sa po stlačení tlačidla pohol o 1-2mm a znova zastavil.  Zaujímavé, že potom sa pohol o 1-2mm len po zmene smeru otáčania, inak ním nepohlo vôbec.





Rozobranie bolo jednoduché, z jednej strany som povolil 3 skrutky a odlepil som polovicu nálepky s označením typu. Vo vnútri sa v rúčke nachádza jeden lítiový článok Samsung INR18650 -13P, rovnaký ako v nožniciach Ciso.

Po jeho dĺžke je hlavný plošný spoj. Napätie článku bolo 4,2V, bol teda plne nabitý. Motorček šiel vybrať z prevodovky (strieborná časť), po spustení sa následne motorček bez prevodovky rozbehol a udržal beh aj po miernom zaťažení. 
Pravdepodobne je teda problém v prevodovke, nasledovalo rozobranie. Na konci od motorčeka je natlačený krycí plech, ktorý šiel skrutkovačom vypáčiť.


Odhalil dvoj poschodovú planetovú prevodovku. Okrajové ozubenie a vnútorné tri kolieska na oboch "poschodiach" sú plastové. Vnútorná časť s oskami a ozubením je kovová.


Na "konci" najbližšie ku skrutkovaciemu bitu je 6 valčekov - funkcia v manuáli nazvaná "auto-lock" vďaka čomu aj bez nabitej batérie možno použiť skrutkovač ako klasický neelektrický.

Tri ozubené kolieska zo šiestich mali na jednom mieste "očesané" zuby a kúsky zubov boli zaseknuté na náhodných miestach, čo zastavilo celú prevodovku. Zuby som povyťahoval a kolieska otočil tak, aby boli aspoň 2 v zábere (rozmiestnil a otočil na oboch poschodiach do iných uhlov otočenia).

Po tejto oprave sa skrutkovač začal opäť točiť.

Na jednej strane je skrutkovač ľahko rozoberateľný, s fajn funkciami, je tu pekná prevodovka rozkladajúca záťaž. Na druhú stranu sú tu použité plastové kolieska v namáhaných miestach. Že sa nejedná o ojedinelú závadu dokazuje aj stiahnuteľný 3D model koliesok na tlač na internete.
Snáď ešte chvíľu poslúži.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára