17. 10. 2020

Oprava - dávkovač mydla Dettol

Čo má dávkovač mydla spoločné s diaľkovým ovládačom?

Dávkovač mydla Dettol po náhodných nočných spusteniach prestal fungovať. Pozrel som sa dovnútra. Teda nešlo to ľahko. Do budúcna budem vedieť, že začať treba vypáčením horného plastu nad vypúštacou tryskou.

Žltá šípka ukazuje čím som mal začať

Po násilnom vypáčení bolo jasné, že časť ktorá je hore pri tryske obsahuje okrem prívodu mydla aj súčiastku na dvoch drôtoch. Okrem toho, hadičku by som nevedel zo spodu napojiť naspäť a tak som šiel pozrieť z vrchu.


Vrchná krytka dávkovača

Čosi zapečené čierne alebo sypko-práškovo biele v elektronike neznačí nikdy nič dobré. V tomto prípade sa podarilo natlačiť mydlo späť do prístroja a elektrika spravila svoje.

Pod čiernou kašou sa nachádza infračervená dióda, ktorá má dokonale rozložený jeden prívod až po púzdro. Ďalej som sa pozrel na spodnú časť dávkovača. Je tu jednoduchým sprevodovaným motorčekom poháňaný plastový piestik. Ten pri pohybe z krajnej polohy uzavrie najskôr prívod mydla samospádom, potom už tlačí do trysky v pieste nazbierané množstvo. Mechanizmus obsahuje tiež spínač krajnej polohy.

Plošný spoj dávkovača

Plošný spoj, kvôli tomu sme tu. No, nič odpálené tu nevidieť. Zaujímavé je pomerne jednoduché zapojenie, žiadna výkonová elektronika motorčeka.

Schéma zapojenia

Odhadujem, že obvod je mikrokontrolér s posilneným výstupom. Oznacenie V1073 nič o súčiastke nehovorí. Je tu filtrácia napájania obvodu cez R0 (10ohm),C3,C4. Filtruje sa ako obvod tak aj prijímacia IR dióda. Kontrolér je stále pod napätím a vypínač dávkovača len nastaví jeden z vývodov na 0.

Vysielacia IR dióda je napájaná cez R2 (16ohm) veľmi krátkymi impulzami z nevyhladeného napätia. Rovnako je z neho napájaný motorček s filtračným kondenzátorom C1 a diódou proti spätnému napäťovému impulzu.

Vspomenul som si, že mám na súčiastky jeden set-top-box spolu s diaľkovým ovládačom.

Ďiaľkový ovládač STB

Zo zvedavosti - čo je v takom ovládači použité? Je tu filtračný kondenzátor napájania, IR LED, tranzistor s dvoma rezistormi čo ju spína, kryštál a mikrokontrolér M34286 (pdf). Ide o 4bitový CMOS kontrolér od Renesas. 2KB ROM, 32B RAM, dizajnovaný pre diaľkové ovládače. Spotreba prúdu 250-800uA v prevádzke (až do 4MHz), počas čakania 1uA.
Infračervená dióda z tohto ovládača poslúžila na opravu. Použil som aj pružinku z plošného spoja na batériu, ale o tom inokedy. Dávkovač opäť spoľahlivo dávkuje.

2 komentáre:

  1. Dobrý den, děkuji za návod, nevíta jké paramtery má IR dioda? Ničit kontroler mi přijde škoda.
    Náš dávkovač měl po dvou letech stejný problém.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, použil som 5mm diódu z diaľkového ovládača. IR majú okolo 1,2-1,5V úbytok napätia, tu je zapojená cez R2=16ohm, mydlo napája 2x AA batéria spolu 3V, teda ak je na odpore 1,6V, pôjde cez neho aj diódu 100mA. Kúpil by som teda takú keby som kupoval: 100mA, rozmer 5mm. Na slovensku napr. GME mi našlo viacero takých. Ale budú to krátke pulzy, asi by to vydržala aj 20mA verzia.
      Čo sa týka vlnovej dĺžky asi to nebude kritické, neviem aký senzor tam je, pravdepodobne ho kontroluje na zmenu pri krátkych pulzoch diódou (či je v ceste ruka voči okolitému statickému svetlu).

      Odstrániť