6. 6. 2021

Rozbor - jednorázová nabíjačka mobilu

Jednorázové nabíjačky vyzerajú ako fajn riešenie pre prípady núdze napríklad v zahraničí na výlete. No mám zmiešané pocity pri použití lítiových článkov ako nenabíjateľných. Rovnako vyzerajúce batérie poháňajú iné zariadenia opakovane niekoľko rokov.


Batéria sa dočkala nasadenia a po nabití zhruba 40-50% kapacity batérie mobilu sa vypla. Kvalita batérie asi nebola vysoká a po nabití skončila nafúknutá až zdeformovala ekologický obal.


V hornej časti sa nachádza drobný plošný spoj s meničom (FP6291 pdf) na 5V 800mA, v dolnej 1500mAh LiPo batéria.

Plošný spoj s meničom obsahuje okrem 6 pinového obvodu meniča (1MHz, step-up 2A, nastaviteľné napätie a obmedzenie prúdu) aj cievku 4,7uH, schottkyho diódu SS24 (40V 2A), kondenzátor a štvoricu rezistorov. Zaujímavosťou je konektor s oddeleným vlastným plošným spojom, vďaka čomu je možné kúpiť rovnakú nabíjačku pre iphone, aj android.

Batéria na obrázku je už po prasknutí a vytlačení prebytočného plynu. Nafučané lítiové batérie už nemajú pre fyzické poškodenie svoju pôvodnú kapacitu a sú súce na vyhodenie. Je možné, že majú aj zvýšené riziko požiaru. Z takejto nabíjačky so zničenou batériou je znova použiteľný už len DC-DC menič. 

Ohľadne ekologického núdzového dobíjania by som skôr prijal adaptér na AA batérie, alebo lepšie klasickú powerbanku. Neviem o koľko nižšie môžu byť výrobné náklady tohto výrobku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára