24. 7. 2022

Oprava - utrhnutý jack na slúchadlách a tavička

Počas herného ošiaľu sa stane, že človek zabudne na slúchadlá a rozbehne sa od počítača, trochu sa občerstviť. Občas to tenké káble v mieste 3,5mm jack konektora nezvládnu a utrhnú sa.

Prvá oprava ktorá človeka napadne je kúpiť nový, rozoberateľný jack a prispájkovať. No tento bude problém upevniť dobre na tenučký kábel a utrhne sa skôr ako zalisovaný originál.

Čas pre tavnú lepiacu pištol.

Najskôr sa ostrým nožom zbavíme pôvodného lisovaného krytu konektora. Potom odstránime zbytky drôtov a pocínujeme miesta spojov novým cínom.

1. zbavenie sa pôvodného lisovania

Upravíme koniec káblika zo slúchadla odizolovaním, poškriabaním laku a pocínovaním. Kolofónia pomôže pri cínovaní v čistení konca lanka a tak lepšom chytení cínu. Prebytok pocínovaných koncov odstrihneme a naspájkujeme na konektor.

2. naspájkovanie konektora

Prichádza mágia každého kutil videa - tavička. Osobne račšej zatavím káblik takto kolmo ku konektoru, aby sa nevytrhol pri ťahaní za kábel (takto to väčšinou človeka nenapadne ťahať).

3. zatavenie tavičkou a vytuhnutie

Pri práci s tavnou pištoľou treba myslieť na to, že za horúca sa hmota pomaličky tlačí gravitáciou a tak treba konektor otáčať kým zatuhne v správnej pozícii. V tomto prípade by som ešte pridal hmotu z vrchnej strany, ale uvidíme či to nevydrží aj tak.

Počas horúceho nanášania sa nehodí lepidlo modelovať, ako je horúce, tak sa naťahuje za prstami. Popri tuhnutí sa mení konzistenciou na niečo ako plastelínu, ktorá je stále trochu lepkavá. V tejto fáze sa dá tvar trochu upraviť.

Podobne zatavujem konce USB káblov, ktoré vyzerajú že sa začínajú lámať v blízkosti konektora na strane telefónu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára