4. 11. 2022

Oprava - digitálna rýchlovarná kanvica SilverCrest

Kanvica z predajne LIDL prestala po cca. 4,5 roku takmer denného používania ohrievať. Jedná sa o  SWKD 2400 B2 značky SilverCrest (IAN 292034). Digitálna kanvica umožňuje na rúčke nastaviť želanú teplotu vody a po voľbe začne s ohrevom, ktorý ukončí na danej teplote.

SilverCrest SWKD 2400 B2

Porucha sa prejavila tak, že zvoliť teplota išla, avšak ohrev nezačal, displej sa vypol.

Po rozobraní spodnej steny som premeral špirálu, nebola prerušená, teda šanca na opravu sa zvýšila. Kontakty z konektora prechádzali do vodičov, teda aj prípadné tepelné bimetalové spínače (tepelné poistky) boli v poriadku. Všetky káble ďalej smerovali do rúčky.

Spodný konektor kanvice

Biely pól je pripojený na špirálu a tenším vodičom pokračuje do rúčky, čierny pól ide hrubším vodičom ako z konektora, tak špirály oddelene. Tu prebieha spínanie.

Ďalej tu vidieť medzi dvoma vývodmi aj termistor a červený drôt je prívod zo špirály na LED podsvietenie modrou farbou pri ohreve.

Rúčka šla rozobrať zo spodnej strany jednoducho vysunutím vonkajšieho krycieho plastu, vrchná strana bola z vrchu nacvaknutá a vypáčiť to opatrne správne chvíľu trvalo.

Zapojenie je na dvoch plošných spojoch, kde ten dlhší spodný po výške rúčky obsahuje výkonovú časť - zdroj, relé a piezo reproduktor. Tu sa budem sústrediť. Vo vrchnej časti kde sídlia tlačidlá a displej je aj riadiaci procesor. Pripojená je 4 kontaktami.

Riadiaca časť 

Dva zabezpečujú 3,3V napájanie, tretí sníma teplotu a pípa, štvrtý vývod spína ohrev. Inak je tu displej, dve podsvietené a dve nepodsvietené tlačidlá.

Výkonová a napájacia časť

V napájacej časti nevidieť žiadny transformátor a hneď pri prívode zo siete sa nachádza fóliový kondenzátor - ide tu teda o kapacitný "zdroj". Kondenzátor tu funguje v roli bezstratového rezistora - znižuje striedavé napätie svojou impedanciou. Vychádza to približne 7mA na 100nF kapacity. Tu je osadený 470nF 275VAC MPX X2 kondenzátor. To znamená, že dodá (prepustí) prúd max 33mA pri 230V. 

Vstupná časť napájania

Máme tu poistku a varistor, vidieť že si dali výrobok certifikovať. Relé, spínajúce špirálu je na 12V (SRDI-S-112DM), potrebuje pre zopnutie 30mA. Okrem väčších súčiastok sú použité aj SMD verzie zo strany spojov a komplexnosť je teda mierne väčšia ako vyzerá.

Usmerňovač, tranzistory spínajúce relé


Schéma

Schéma výkonovej časti kanvice

Prekreslil som si schému, keďže zapojenie vyzeralo zložitejšie, než som očakával. Ide tu o dva zdroje v sérií, šikovne vymyslené. Pri kapacitnom zdroji je ideálne použiť vyššie napätie a nižší prúd, čo umožní použiť menšiu kapacitu. Tu je napájanie 3,3V pre riadiacu časť (D1,C2) v sérií s 12V pre ovládanie relé (D2,C3). Zdanlivo zložité zapojenie dvoch PNP tranzistorov tu umožňuje spínaním na 3,3V časti ovládať 12V časť. Konkrétne sa relé vypne premostením (skratom) 12V časti tranzistorom Q1.

Oprava

Fóliové kondenzátory (aspoň triedy X2) v tomto zapojení ako zdroj najčastejšie zlyhávajú znížením svojej kapacity, všimol som si to už vo viacerých rokmi používaných zariadeniach. Po premeraní bolo podozrenie potvrdené, kapacita 470nF klesla na 280nF. Teda pokles z 33mA na 20mA, kedy už relé nedokázalo zopnúť, resp svojou záťažou znížilo aj napätie určené pre procesor tak, že sa vypol.

Vymenený kondenzátor schovaný v spodnej časti

Kondenzátor rovnakej kapacity a triedy bezpečnosti ktorý som mal, bol väčších rozmerov, ale v spodnej časti rúčky bol dostatok priestoru pre jeho umiestnenie. Kanvica opäť funguje.

Napriek jednoduchej oprave bolo celkom zaujímavé sledovať zapojenie zdroja. Ktovie, či sa tieto kondenzátory dostávajú pod zvýšenú záťaž prúdovými nárazmi napríklad pri spínaní relé, alebo aký je dôvod znižovania kapacity. Trieda X2 je určená do filtrov medzi fázu a nulový vodič, rôzne špičky by teda mali zvládať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára