6. 12. 2022

Rozbor - USB reproduktory Logitech S-150

Tieto reproduktory sú stále predávané v hodnote necelých 20eur, ponúkajú riešenie k notebookom bez jack výstupu, podľa recenzií je okrem plochého zvuku problémom aj veľká hlasitosť a jej hrubé ovládanie.

Logitech S-150

Zaujímavé je, že ako napájanie tak zvuk ide cez USB, obsahujú preto nejakú elektroniku ktorá komunikuje ako zvuková karta.
Pre rozobratie treba opatrne vypáčiť prachový kryt reproduktora, ktorý drží na 3 miestach a ukrýva 3 skrutky. Ďalšie dve skrutky sú viditeľné zo zadnej spodnej časti.

Skrinka bez ovládania obsahuje iba reproduktor, všetka elektronika je v skrinke s ovládaním z ktorej ide aj USB konektor.

Elektronika reproduktorov

Reproduktory používajú 5cm meniče YDDE50-17A s relatívne veľkými magnetmi, pôsobia tak trochu ťažšie.
Čo sa týka elektroniky, je tu jednočipové riešenie pre reproduktory s obvodom TP6902 (tp6902 pdf), rok výroby 2005.

Tento obvod priamo komunikuje po USB2.0, podporuje uspatie, DMA prenosy s bufferom, stereo zosilňovač triedy D, 8 vstupno-výstupných pinov pre pripojenie LED, volume a mute tlačidiel, prípadne aj rotačného enkodéra.
Typický odber 40mA, pri úspornom režime 0,3mA. Odhadovaný maximálny výkon 1,2W na kanál, pásmo 90Hz-20kHz.
Podľa popisu má 64 úrovní hlasitosti, avšak zároveň PIN20 obsahuje referenčné napätie pre nastavenie hlasitosti. Tu by bolo možné v prípade veľkej hlasitosti skúsiť priviesť napäťovým deličom (trimrom) niečo na tento vstup. V týchto reproduktoroch nevyzerá byť zapojený.
U mňa ovládanie hlasitosti na reproduktore menilo nastavenie pod Windowsom a fungovalo od malej úrovne bez problémov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára