24. 7. 2023

Oprava - Emos UNI D3 (N0322) univerzálny tester batérií

Prístroj Emos UNI D3 meria batérie AAA,AA,C,D, gombíkové a na zvlášť kontaktoch aj 9V. Na displeji ukazuje 3-ciferné napätie s dvomi desatinnými číslami, napríklad 1,52V. Na zadnej strane je tabuľka podľa ktorej môžeme určiť stav batérie:

  • Good > 1,3V  ( > 7,8V)
  • Low 1,15 - 1,3V  (6,3 - 7,8V)
  • Replace < 1,15V  (< 6,3V)

Opravovaný kus neukazoval na displeji nič. Po rozobraní som objavil malý plošný spoj, ktorý obsahuje hlavný procesor merajúci napätie a budiaci LCD displej. Ďalej je tu v závislosti na použití 9V, alebo 1,5V batérie urobené ako meranie, tak napájanie obvodu rôznymi súčiastkami.


Vnútro testera UNI D3

Mínus pól majú batérie spoločne privedený cez modrý drôt. Plus z 9V batérie ide žltým drôtom cez sklenenú diódu D1 na obvod U2 (ozn. HT30), čo je 3,0V lineárny stabilizátor. Jeho výstup je pripojený na keramický kondenzátor C1 (nameraných 860nF) a na napájanie hlavného procesora.
Na A/D prevodník je tu privedený odporový delič z R2 90kΩ, R1 10kΩ (ozn.01C).

schéma napájacej a vstupnej časti A/D prevodníkov mikrokontroléra

Plus z 1,5V ide červeným drôtom na cievku L1, za ňou je napojená schottkyho dióda D2 (ozn. S4, 1A, 1N5819) a zároveň vývod obvodu U1 (ozn. D E3 0F), čo vyzerá byť o zem spínaný vývod zvyšujúceho meniča. Za diódou je zapojený kondenzátor a druhý vývod obvodu meniča, kontrolujúci výstupné napätie, ktoré je 3,0V.
Na A/D prevodník je tu privedený odporový delič z R4 3kΩ, R3 1kΩ (ozn.01B).

Oprava

Po napojení 1,5V batérie sa nič nedialo, za meničom bolo 0,3V, po napojení 9V tiež nič. Napojil som obvod na zdroj, nastavil 9V a dal limit na 100mA. Na displeji sa objavilo okolo 5V. 

Hlavný procesor teda funguje. Premeral som odpor na výstupnom kondenzátore meniča, bol veľmi nízky, pod 10Ω. Nevychádzalo mi to ako umelá záťaž batérie, pretože 9V nezvláda 100mA kým AA bez problémov. Skúsil som teda zvýšiť trochu limit prúdu a počas merania multimetrom sa zrazu spotrebovaný prúd zo zdroja znížil skoro na nulu. Displej ukazoval zrazu správne 9V a fungoval aj pri 1,5V a 9V batériách.

Predpokladám, že viacvrstvový keramický SMD kondenzátor C1 bol skratovaný a zvýšeným prúdom zdroja sa skrat prepálil. Zvláštne, väčšinou takto zničené SMD kondenzátory zvládajú aj vysoké skratové prúdy. Možno bola v tomto prípade prasklina len na jednej vrstve.

Ďalšia zaujímavosť je napájanie dvoma obvodmi, ktoré sú niekde na výstupe prepojené polovodičovým prechodom v jednom smere a dvoma v opačnom, pričom tieto diódy nikde nevidieť. Budú súčasťou mikrokontroléra, ako špeciálneho obvodu? Alebo je napájaný cez ochranné diódy na vstupoch (clamping diode).
Tento merač na rozdiel od ručičkovej verzie batérie nezaťažuje takmer vôbec (len svojou spotrebou), výhodou je meranie napätí aj 3V batérií, lítiových článkov na vstupe pre 1,5V. Tak isto malá záťaž nepreťaží malé gombíkové články.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára