2. 1. 2015

Rozbor - 5 port switch Canyon CNR-D05P

Malý lacný 5 portový ethernet switch. Pískalo v ňom vysokým tónom - dôvod na rozbor.
Tento switch má 100MBit porty, malý napájací adaptér 9V 0.6A.





Switch drží len na jedinom šroube a zacvaknutý po stranách (znižovanie nákladov). Podľa popisov súčiastok bol vyrobený v roku 2005.

Canyon CNR-D05P zvnútra

Srdcom switchu je obvod RTL8305SC od firmy realtek, známej hlavne vďaka sieťovým kartám s obvodmi 8039 a 8139.
Obvod obsahuje výstupy na 5 ethernet portov a umožňuje skladať tak switche, ale aj routre použitím jedného portu ako WAN a pripojením externého procesora.
Pre napájanie potrebuje 3,3V a 1,8V (core, analog IO), ktoré si vie vyrobiť sám za použitia externého tranzistora.

Externý tranzistor pre 1,8V

Napájací transformátor dodáva približne 12V, ktoré sa v switchi usmernia, následne ich na 3,3V skonvertuje známy DC-DC obvod MC34063A. Tento obvod je mimoriadne lacný a preto sa hojne vyskytuje napríklad v čínskych auto USB nabíjačkách. Bez prídavného tranzistora zvládne dodať približne 0,5 - 1A. Pre konverziu využíva toroidnú cievku. Na nej sa časom uvolnili závity a pískanie pochádza odtiaľto. Mierne stočenie cievky opäť naplo drôt závitov do pevného stavu.

Pískajúca cievka

Napájanie

Zaujímavosťou tohto switchu aj minulého routra je použitie viacnásobnej transformácie napájacieho napätia.
Z pôvodného adaptéra (dodaného pravdepodobne inou firmou) s klasickým transformátorom sa po usmernení konvertuje napätie najskôr na nižšie (3,3 - 5V) a potom dodatočne stabilizátormi na iné napätia (1,8 - 2,5V).

Ide o alternatívu ku klasickej koncepcii transformator - usmerňovač - stabilizátor(y), kde sa miesto stabilizátora s najvyšším napätím použije vyššie napätie na výstupe transformátora a DC-DC menič. Znížia sa tým straty teplom, teda zariadenie nepotrebuje chladič.

Samozrejme toto nebude odporúčané pre audio techniku, kde meniče zanesú vysokofrekvenčné rušenie, pre digitálne obvody je však vyhovujúce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára