2. 8. 2015

Oprava - holiaci strojček Philips HQ 6900

Ide o jednoduchý pánsky holiaci strojček s troma plávajúcimi rotujúcimi hlavicami (frézky). Využíva technológiu Super Lift and Cut (hlavice HQ55).
Po minulých strojčekoch som mal zamierené na lacnejší značkový s rotujúcimi hlavicami a bez batérie a zastrihávača kvôli dlhšej životnosti.


Strojček šiel časom stále ťažšie zapínať, až úplne prestal fungovať. Pre rozobratie stačilo uvoľniť 3 torx skrutky na zadnej strane a odklopiť ju.



Vo vnútri je pulzný zdroj poháňajúci malý jednosmerný motorček. Kapacity primár 4,7uF, sekundár 33uF/35V. Z druhej strany spoja sa okrem SMD súčiastok nachádza aj hlavný obvod zdroja TEA1521T od NXP (PDF). Napätie na motorčeku je cca. 15V.


Zapojenie je zjednodušené, keďže sa nevyžaduje kvôli plastovému obalu oddelený sekundárny obvod s motorčekom. Transformátor má len dve vinutia, jedno spínané a druhé napája ako obvod tak aj motorček (spoločný mínus).


Chyba bola jednoducho odhalená, časom sa zoškriabali / zhoreli kontakty vypínača na plošnom spoji (dotláča na ne posuvný pliešok). Je zapojený medzi R1 a usmerňovacie diódy.

Opravil som ho zaspájkovaním napevno do zapnutého stavu.

2 komentáre:

  1. Čau tiež mám podobný problém. Len neviem, či môžem tento postup aplikovať aj pri holiacom strojčeku
    PHILIPS HQ 6906 .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, niesom servisák, tak sa k iným modelom nedostanem. Podľa popisu ale ide o podobný typ v rovnakom obale, teda bude mať rovnaký vypínač. Zaspájkoval som vypínačom spájané vývody kúskom drôtu.
    Druhá možnosť je prispájkovať tam kúsok tenkého pliešku miesto zodretého spoja, to mi však prišlo komplikované.

    OdpovedaťOdstrániť