29. 9. 2016

Večný plameň a elektrický obvod

Aj v prípade ohrevu vody plynom u starších ohrievačov, kde ešte nieje zložitá elektronika je použitý elektrický obvod. Jedná sa o Junkers PowerControl WR14-P23 (14l\min, P-piezo zapalovač,23-zemný plyn, pdf).


Je tu termočlánok v sérií s tzv havarijným termostatom a čidlom odťahu spalín napájajúci cievku poistného ventilu pre prívod plynu.

 
Zaujímavosťou tohto obvodu je veľmi malé napätie termočlánku (10-30mV), ktorý obvod napája. Prúd podľa všetkého môže byť aj jednotky ampér, hoci cievka potrebuje ventil len "pridŕžať" po mechanickom otvorení počas ručného zapalovania večného plameňa. U mňa "pod záťažou" dáva 10 až 11mV.

Úbytok napätia na havarijnom termostate som nameral 3 až 5 mV, nezávisle od teploty. Termostat sa nachádza na ohrievanej rúrke, je určený na teplotu 104st. C.

Čidlo spalín sa nachádza nad ním, vedľa lievika smerujúceho do komína. Na čidle spalín bol úbytok len 0,3mV. 

Pohýbaním kontaktov termostatu plamienok zhasne s hlasným cvaknutím poistného ventilu, čo by ukazovalo na veľký prechodový odpor jeho kontaktov. Problémom môže byť aj opotrebenie termočlánku večným plameňom, kedy už nevie dodať potrebné napätie. Podľa fór kde riešili podobný problém so zhasínaním však funguje aj 25 rokov, pokiaľ je správne umiestnený v plameni.

Skúsim nabudúce revíznemu plynárovi navrhnúť výmenu termostatu, zvláštne však že po odkrytovaní zhasínanie takmer úplne prestalo, možno pomohlo pohýbanie kontaktov. 

Fórum na ktorom riešia vypínanie plameňa je napríklad aj tu:
http://forum.tzb-info.cz/108430-plynovy-kotol-destila-dp-25

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára