23. 3. 2018

Rozbor - 8 portový hub IBM 8222-008

Tento 8 portový sieťový HUB z konca roka 1997 bol vyradený na vyhodenie a tak som si ho vzal pre jeho kvalitnú kovovú krabičku. Vrch a bočné steny sú z hliníka, zadná stena obsahuje napájací euro konektor.

ethernet HUB IBM 8222-008



Nemanažovaný HUB od firmy IBM nesie označenie 8222-008, ide o sériu NWays (popis od IBM). Z prednej strany je vpravo umiestnených 8 ethernet portov, port 8 je tu prepojený aj na 9ty port ktorý nemá prekrížené vodiče (8 MDI). Týmto zjednodušuje prepojenie dvoch hubov bez kríženého kábla. Nemožno potom však pôvodný 8my port použiť.
Vľavo sa nachádza 22ks LED, je tu napájanie, kolízia, aktivita na BNC, AUI, aktivita na 8mych ethernet portoch. Ďalej je tu "partícia", pravdepodobne deaktivovanie portu pri pričastých kolíziách.

Zadná stena, napájanie, BNC a AUI

Zadná stena obsahuje BNC, AUI porty, prepínač medzi nimi a napájací konektor pre 100-240V. Po vybraní piatich skrutiek zadnej steny bolo možné vysunúť ju spolu s podlahou dozadu.

Vnútro integruje aj napájací zdroj

Hub je založený na dvoch obvodoch AMD AM79C984AJC pdf. Obvod je označený ako "integrovaný multiport repeater" a obsahuje budiče pre 4x 10baseT (RJ45) porty, AUI, LED a rozširujúci interface. Obvody sú taktované 20MHz kryštálovým oscilátorom Aker AX0-200A pdf, pravdepodobne z hľadiska presného časovania 10Mbit ethernetu.

8 portov je pripojených cez 4ks transformátorov Delta THB16K05, zaujímavé je použitie veľkého počtu (16ks) kondenzátorov 470pF 2kV.


Zdroj


Vnútri sa nachádza zdroj Skynet SNP-8013, s výstupom na molex konektor s výstupmi 5V 1A, 12V 0.75A. Jeho vstupy aj výstupy sú obtočené okolo feritových krúžkov pre filtráciu rušenia, kábliky sú zakončené konektormi a elektrolytické kondenzátory sú značkové Nippon Chemicon.
Riadiaci obvod zdroja je mne neznámy SK-8060 (prúdový PWM kontrolér s ochranami SCY99051AP), spínací tranzistor primárneho vinutia je 2SK2003 pdf (N-mosfet, 600V 2A).
Spätná väzba je riešená optočlenom ktorý je ovládaný napäťovo pomocou TL431. Referencia sníma obe výstupné napätia viacerými rezistormi.
Okrem primárneho vinutia je tu dvojité pomocné vinutie a dve sekundárne vinutia. Na výstupoch oboch vetví sú zapojené pí filtre (cievka a dva kondenzátory), sú tu aj zaťažovacie rezistory pre beh naprázdno.

Zdroj SNP-8013

Koaxiálne a AUI pripojenie


Zaujímavá pre svoju vyššiu zložitosť a postupné vytratenie sa z používania, je časť zabezpečujúca pripojenie koaxiálnym káblom, alebo AUI konektorom. Rovnako ako ma zaujala už pri staršom hube 3COM.

Dole z ľava BNC, prepínač a 15pin AUI

Na rozdiel od domáceho 3COM hubu sú tu použité všetky transformátory od známeho výrobcu zdrojov Delta. Zapojenie používa pre každý z portov jeden trojitý transformátor Delta THB16J15. Tieto sú použité na oddelenie troch signálov: na príjem, vysielanie a detekciu kolízií.

Signály pri AUI konektore prichádzajú priamo na 15pin D konektor (RX,TX,CI). Pre koaxiálny kábel je však situácia zložitejšia, po jednom kábli ide vysielanie aj príjem. Teda oddelenie signálov a výkonové prvky obsahuje tzv, coaxial transceiver obvod. V tomto prípade ide o DP8392CN pdf

Obvod je galvanicky spojený s káblom, teda musí byť napájaný oddelene od zvyšku (napájacie zdroje jednotlivých PC sú totiž spojené s PE vodičom, uzemnené cez zásuvku, teda koaxiálnym káblom by mohli pretekať vyrovnávacie prúdy alebo nebodaj kopnúť nebezpečným prúdom).
O oddelenie napájania transceivera sa stará modul DC-DC konvertora, v tomto prípade Delta DPS12U09D pdf (2W dc/dc menič z 12V na 9V/0,2A).
Rovnako ako u 3COM je aj tu paralelne na BNC pripojený "spark gap" kondenzátor "sec .75 1kV" ako prepäťová ochrana.


Záver


Krabičky tohto typu sa bežne v domácnosti nepovaľujú, pre firmy sú tieto zariadenia už dávno nepoužiteľné.
Okrem skrinky by som rád využil aj zdroj, na napájanie externých USB diskov. Hub sa však pri pokusoch o zapnutie reštartuje a zo zdroja ide tón vysokej frekvencie podľa záťaže a cvaknutie. Disk nedokázal roztočiť, je teda otázne či je vôbec funkčný. Skúsim ho preto s rôznymi záťažami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára