13. 7. 2019

Oprava - BT slúchadlá Zogi Freshbang

Zogi je nemecká firma s ponukou malých reklamných / darčekových predmetov, ktoré si dáva vyrábať v Číne. Z ich stránky sa dajú kupovať len vo väčších objemoch (100ks a viac).
Slúchadlá prišli na opravu s tým, že nefungujú.

Zogi Freshbang

Ide o model "Freshbang", slúchadlá sú celé plastové, pripojiteľné iba cez bluetooth. Sú veľkostne nastaviteľné, skladateľné a ľahké. Majú mäkké náušníky a aj stredovú časť opierajúcu sa o hlavu.

Rozobranie nebolo na prvý pohľad jasné, pod náušníkmi, ktoré sú pripevnené 4 dovnútra zahnutými plastovými výbežkami po obvode sú schované krížové skrutky. Rozobrať stačilo len stranu s mikroUSB konektorom pre nabíjanie a power tlačidlom.


Vo vnútri sa nachádza slúchadlo, plošný spoj a batéria. Dynamický menič má výrazne menší priemer ako je priemer slúchadiel, čo však pri tejto nízkej cenovej hladine neprekáža. Slúchadlám skôr výraznejšie chýba prenos výšok.


V spodnej časti je upevnený plošný spoj, zo spodnej strany je na ňom prístupný už spomenutý mikro USB konektor pre nabíjanie a power tlačidlo. Až po rozobratí som zbadal, že toto slúchadlo má z vonkajšej strany kapacitne ovládané tlačidlá hlasitosti.

Plošný spoj má označenie 6006BT_V1.0 2016.11.29, vidieť tu pripojené vývody batérie, oboch slúchadiel a kapacitné tlačidlá.
Súčiastky sú umiestnené z opačnej strany.


Hlavný obvod je označený "ACDAE953-04B", okrem procesora bežiaceho na 24MHz obsahuje aj bluetooth rozhranie, pripojenie na USB, audio zosilňovač, vstup na mikrofón.
Druhý obvod je tu "LTC4054" (ltc4054 pdf), ide o lineárny obvod nabíjania lítiových článkov (4,2V) z napätia 5V (USB). Má vstup kde možno hodnotou odpora nastaviť nabíjací prúd.

Batéria je podľa popisu typu LiPol, s kapacitou 300mAh. Podľa popisu na batérií ide o model "JYZ 502035", čo určuje rozmery 20x30mm pri hrúbke 5,0mm.


Oprava


Po pripojení nabíjačky sa rozsvietila červená LED, avšak ani po dlhšom nabíjaní slúchadlá nešli zapnúť. Na napájacom článku sa držalo konštantne 1,5V.
Vyzerá, že ochrana priamo na článku (DW01 pdf a 8205 pod páskou vľavo) ho pri dlhom skladovaní a hlbokom vybití odpojila (2,4V).

LiPo článok 502035

Pokúsil som sa preto pomaličky napätie zvýšiť nabíjaním z pripojeného zdroja. Na zvýšenie do vyše 3V nepotrebuje článok veľa energie, išlo teda o rýchly proces s krátkym pripájaním a kontrolou.

Po zvýšení napätia článku zrazu nabíjanie slúchadlá oživilo. Po dlhom podržaní "power" tlačidla začala blikať modrá LED a slúchadlá boli spárovateľné s mobilom.

U vybitých lítiových batérií treba vždy zvážiť na akú hranicu vybité batérie ešte možno bezpečne prevádzkovať. Čítal som v diskusií, že pod 1,4V už kvalita článku výrazne degraduje. V každom prípade sa batéria nezohrievala, nezničila sa preťažovaním a viaceré ochranné obvody sú u tak lacného výrobku tiež bepečnostným plusom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára