2. 1. 2015

Oprava - časovo spínaná zásuvka Solid DT03

Na túto spínanú zásuvku som narazil v nemenovanom hypermarkete, cena už nebola na regáli vypísaná, mechanicky spínané zásuvky stáli 7,4eur, táto len 5eur. Uvažoval som nad nočným spínaním elektrického radiátora v spálni, preto som ju kúpil.
Prvé nabitie podľa návodu má trvať 14 hodín, nechal som ju nabíjať, ďalší deň však stále displej nesvietil - čas na rozobratie.




Popis

Zásuvka je od výrobcu SOLID, typ DT03 (manuál, video). Na štítku je 230V 50Hz, spínanie max 16A / 3500W. Minimálny interval 1 minúta. Presnosť hodín 1 minúta za mesiac. Záložná batéria NiMh 1,2V >100h.
Podľa návodu pred prvým použitím treba nechať nabíjať záložnú batériu 14 hodín.

SOLID DT03

Rozbor

Po otvorení som zistil že sa zariadenie skladá z dvoch plošných spojov, a to "slaboprúdového" s tlačidlami, hodinami a "výkonového" s napájaním, batériou a relé. Batéria aj po nabíjaní ukazovala 0 voltov, nastal čas kreslenia schémy výkonového plošného spoja pre pochopenie funkcie.

Schéma výkonovej časti SOLID DT03

Výkonový plošný spoj teda využíva kondenzátorový zdroj, s napätím 48V pre spínanie relé JQX-15F(T90). Relé má jeden kontakt, ktorým spína fázu. Bez napätia na cievke je kontakt vrátený do vypnutého stavu.
Pri 48V napätí má cievka predpokladanú spotrebu 2mA. Cievka je spínaná tranzistorom, ktorý je ovládaný zo slaboprúdového plošného spoja.
Z tohto napätia pre relé sa odporovým deličom vytvorí nabíjacie napätie pre akumulátor 1,2V, ktorý slúži ako napäťový stabilizátor a napája riadiaci slaboprúdový spoj s displejom a tlačidlami.

Použitý je gombíkový akumulátor 1,2V kapacity 40mAh, technológia NiMh.


Úprava

Tento akumulátor sa má nabíjať prúdom 4 mA po dobu 14 hodín. Keďže sa už nedal nabiť ani inou batériou, nastal čas pre iné riešenie.

Nový akumulátor pre montáž do plošného spoja stojí 3 až 5 eur, čo je prakticky cena celého výrobku. Vnútri je miesta dosť pre náhradnú batériu väčšej veľkosti. Spotreba z batérie v kľudovom stave (bežiace hodiny) je 4 uA. Odpojím teda dobíjanie (v prípade zlého kontaktu batérie hrozí zničenie ovládacej elektroniky vyšším napätím) a zabudujem do prístroja nenabíjateľnú AAA batériu.

Väčšia batéria, bez dobíjania

Táto batéria by mala vydržať dlho. Pri spájkovaní kontaktov je potrebné batériu dlho nenahrievať a poriadne oškrabať miesto kam sa spájkuje cín pre mechanicky dobrý kontakt.


Záver

Hotovo, zásuvka môže byť zmontovaná a používaná. Spotreba pri vypnutom relé je zanedbateľná (4uA), zapnuté relé je napájané prúdom z kondenzátorového zdroja cez tranzistor. Spotreba z batérie pri tomto zapojení nieje ani zvýšená o prúd do bázy tranzistora, keďže aj ten ide z kondenzátorového zdroja, len vo vypnutom stave je napätie bázy "skratované". 


17 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Upravený pôvodný príspevok (odstránené tel.číslo):


      Anonymný17. septembra 2016, 19:22

      Zdravím. Mám dva takéto, alebo v princípe podobné spínače, a odišli v nich po nejakom čase zenerove diódy. Po ich výmene sa všetko rozbehlo, ale časom som zistil, že sa na oboch vyskytuje rovnaká chyba - niekedy sa náhodne zresetujú. Aktuálny čas, aj nastavené časy spínania. Je to dosť otravná a zásadná porucha. Je nejaká šanca na záchranu?

      Odstrániť
    2. Zdravím,
      keďže sa rozbehli po výmene, zenerove diódy boli prerazené do skratu. Znamená že zabrať asi dostali tie veľké hranaté fóliové kondenzátory (330nF 275V), odpor 150ohm a diódový mostík. Batéria išla kým sa vybila, ak mala ochrannú diódu ako u mňa tak sa vybíjala len pomaly cez hodiny a skôr samovybíjaním.
      Ak však teraz zásuvky fungujú (spínajú), môj tip je že prehorel odpor 150ohm do skratu. Ďalším podozrivým je elektrolytický 47uF 63V. Zvýšenie jeho ESR mohlo nastať napäťovými špičkami elektrickej siete, či zohrievaním, zostarnutím. Vymenil by som ho prípadne pokusne paralelne napojil iný (pozor na dostatočné napätie), či sa problém nevyrieši. Tento kondenzátor spolu s odporom filtrujú napäťové špičky siete, tie môžu spôsobiť reset. Pozrel by som aj batérie, neboli pridlho vybité? Aké je ich napätie?

      Odstrániť
    3. Pozriem to. Je to celkom logické. Dík. Akumulátory som nemeral, lebo pri oprave nemali skoro nič a po nabehnutí som to už nerozoberal. Po odpojení zo siete displej ešte ukazuje celkom spoľahlivo, len neviem ako dlho, neskúšal som to. Hneď sa tomu idem venovať.

      Odstrániť
    4. Dobrý den, mohl byste mi poradit, jak odpojit dobíjení - v případě, že bych nainstaloval nedobíjící se AAA baterii podle návodu? Děkuji.

      Odstrániť
    5. Dobrý deň, je to vidieť na obrázkoch, dióda tesne pri pôvodnej batérii, označená ako D1. Odspájkoval a vytiahol som jej jednu nohu. Vidieť ju tesne za tým červeným drôtom.

      Odstrániť
  2. Niečo ma napadlo. Tie moje obydvoje hodiny majú predsa rovnakú chybu!!! Ale čo ak za to môže to, čo k nim pripájam? Spínam s nimi maličký motorček z práčkového programátora. Je to taký pomalobežný motorček ako zápalková krabička na 230V AC (samozrejme bez uhlíkový). A celkom ľahko by mohol rušiť?! Dal som k nemu teda kondík 0,1 uF a po čase uvidím. Nič iné som doma nenašiel. Zatial to bez poruchy už v prevádzke zoplo 3 cykly za 24 hodín, a ide to. Chce to ale oveľa dlhšie pozorovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rovnaké problémy majú napríklad aj na akvaristickom fóre https://rybicky.net kde spínajú motorček filtra. Vyzerá že to súvisí s indukčnou záťažou. Reset podľa všetkého prebehne pri vypínaní zásuvky, v cievke spínaného motorčeka sa naindukuje napätie a preskočí iskra v kontakte relátka. Relátko je veľmi blízko procesora (viď posledný obrázok, modré relé vpravo, riadiaci spoj vľavo) zásuvky. Napríklad na tomto fóre http://electronics.stackexchange.com odporúčajú 100nF kondenzátor blízo procesora (neviem či tam je miesto zo strany tlačítok/displeja) a hlavne použiť "snubber" (RC člen) alebo "MOV" (varistor) cez spínací kontakt relátka. Pri rozpínaní kontaktu by mal potlačit iskrenie. Možno by som skúsil ešte nejak odtieniť relé od toho riadiaceho plošného spoja, ale tak aby nemohol vzniknúť skrat.

      Odstrániť
  3. Presne. Ja tie spínačky používam na kŕmenie rybičiek v akvárku. Bolo by výborné, keby to už konečne fungovalo bez porúch. Od včera som naprogramoval za deň všetkých osem cyklov zapnutia a vypnutia, a odkedy je tam ten odrušovací kondík, ide to výborne. Možno to mám konečne vyriešené. Dík za všetky rady. Naviedli ma na spôsob, ako sa s tým vysporiadať. Prajem všetko dobré. Miro

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mam otazku dostal sa mi do ruk jeden tento spinač zasuvky ,majitel hovoril že ked ho skusil nešiel z toho čo čítam je asi možne že nenabil tu malicku baterku vnutri ale ak je aj zničena je normalne že ked vobec nejde dispej aj tak zopne rele ale nedokaže ho ovladať ? čiže v poruchovom stave je stale otvorena ... ? z toho čo som meral je chyba bud v plosaku samotneho displeja alebo baterke ale zatial ma zaujima len to či je normalne že rele vždy otvorí

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano je to tak, ak je bateria "do skratu" tak by malo byt relatko zopnute a vystupna zasuvka byt pod prudom. Zdroj totiz vyrobi napatie pre rele, jeho spinaci tranzistor ma v baze odpor. Digitalna cast relatko prave naopak vypina.
      Neskusal by som zapinat to s odpojenou baterkou, pretoze ona drzi napatie nizko (1,2V) pre ten spoj s displejom. Bez nej by mohlo napatie vyletiet vysoko a odpalit ten ovladaci obvod.
      Skor ak sa nepodari zohnat nahrada by som odpojil tu nabijaciu diodu a dal tam nenabijaciu bateriu (ako som ja pisal v prispevku).

      Odstrániť
  5. Zdravím, mám 2ks DT03.U oboch nezopne relé po funkcii ON, ani pri Timer. Na Greatz mostík prichádza 8V. Menil som ZD za(9,1V), ale je na nej len 6V. Získať väčšie jedn. napätie neviem. Relé som skúšal je OK. Súčiastky som premeral. Máte radu ako dostať vyššie napätie pre zop. relé. Na bázu príde 1,25V. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to OK, dióda je 1N4756A na 47V. Ja som pozrel 1N4765a a nahradil.

      Odstrániť
  6. Děkuji, výměna baterie zprovoznila DT03 i v roce 2022... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, povzbudivé, mal by som asi po tých rokoch pozrieť, či batéria nezačína vytekať.

      Odstrániť
    2. zdravim tak isto mi prestalo spinat tieto hodiny , po otvoreni spalena zenerova dioda , staci ju vymenit a bude to ok ? display vsetko funguje , neviete nahodou aka to je zenerova dioda ?

      Odstrániť
    3. Zdravím, o príspevok vyššie niekto napísal typ zenerky:
      "dióda je 1N4756A na 47V" - relé je na 48V, takže to sedí.
      Ak zhorela do skratu, tak by malo všetko prežiť, ten kondenzátorový zdroj má obmedzený prúd na výstupe, teda skratovaný prežije. Naopak ak by zhorela do otvorenia, tak je tam vysoké napätie a displej s procesorom to asi neprežije (zvyšok by sa ešte vymeniť dal).

      Odstrániť