18. 7. 2015

Hliník a blikajúce lampy

Časom sa v byte zhoršovali svetelné efekty v izbách. Problém sa podarilo lokalizovať ako iskrenie v rozvodnej skrinke na chodbe a teda sa týkalo len jedného z ističov pre svetlá.

Skrinky však boli hrubou vrstvou omietnuté a prefarbené, nebolo vidieť ako ich otvoriť.



Po zoškrabaní omietky sa ukázali dve ploché skrutky. Krytka je čierna, plastová (bakelit), hoci pôvodne som mal podozrenie na plech.



Skrinka obsahuje dole nuláky (nadpojenie a odbočka ku svetlu), vľavo pravdepodobne fáza za vypínačom a svetlo, hore príchodzia fáza, vypínač svetla a odchodzia (vpravo hore), ktorá iskrila. 


Najviac sa to prejavovalo pri slabej záťaži, teda napríklad 11W úsporka v spálni. Ak sa zapli viaceré svetlá a záťaž stúpla, efekty výpadkov prestali. Skrutka bola zoxidovaná, rovnako plôška pod drôtom, vymenil som ju za jednu z pravej nevyužitej lišty a plôšku vyčistil.
Vyzerá že iskrenie a blikanie prestalo.


Skrutky by sa vraj mali v skrinkách, vypínačoch a zásuvkách pri hliníku pravidelne doťahovať raz za 5 rokov, pretože hliník pod tlakom tečie.
V prípade zlého kontaktu nuláku hrozí pre priame prepojenie zemniacich kolíkov s nulákmi dotyk s nebezpečným napätím cez zapojený spotrebič v prerušenom okruhu, napríklad chladnička či práčka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára