3. 2. 2023

Ako odhaliť vadný kondenzátor v spínanom zdroji bez rozoberania

Je možné odhaliť na zvarenom napájacom adaptéri prenajatého internetového routera, že má vadné kondenzátory? Ako sa prejavia?


Kondenzátory, súčiastky ktoré najčastejšie odchádzajú, sú vysokej kapacity na výstupe zdroja. Buď je tam kondenzátor jeden, alebo dva, oddelené filtračnou cievkou. Tieto sú pripojené paralene s výstupom, teda máme možnosť ich zmerať, ak ich neovplyvní okolité zapojenie.

typické zapojenie výstupu malého spínaného zdroja

V prípade typického zapojenia odchádza ako prvý kondenzátor C1. Vo väčšine prípadov sa cievka L1 v zapojení nenachádza a možno tak zmerať kapacitu kondenzátora priamo na výstupnom konektore.

meranie kapacity na rovnakom, nepoužitom adaptéri

Pacientom je v tomto prípade spínaný zdroj MU24-S120200-C5 od ITE s parametrami 12V 2A. Certifikáciu GS získal u firmy Intertek. Niekoľko rokov poháňal router.

Multimeter v mojom prípade nedokázal zmerať kapacitu - stále preskakoval medzi rozsahmi nF/uF. Na rovnakom, nepoužívanom adaptéri, nameral 1051uF.

Ako druhý pokus som napojil na konektor univerzálny merač súčiastok M328, dúfal som že napíše kapacitu a hlavne vnútorný odpor (ESR), hoci zvýšený o odpor prívodných vodičov. Nedokázal však súčiastky identifikovať.


Testovanie pod záťažou

Ďalšia možnosť, ako odsledovať problémový kondenzátor je pod záťažou. Ak je kondenzátor nedostatočnej kapacity, napätie kolíše a priemer napätia by mal byť nižší ako očakávaný.

Napätie namerané na výstupe po zapojení routera kleslo na 5,7V a pomaličky začalo stúpať postupne na 6,8V. Týmto sa potvrdilo, že napájací adaptér má vadný výstupný kondenzátor. 

výstup zdroja - takmer 2V špičky o frekvencii cca. 75kHz

Pomalý osciloskop síce nezachytí presne veľmi rýchle veľké zákmity, avšak stačí na zistenie že niečo  so zdrojom nie je v poriadku.


Záver

Aby som to uzavrel - kondenzátor v pokročilom štádiu degradácie možno vypátrať bez rozoberania už obyčajným multimetrom. Ako nízkym priemerným výstupným napätím (pri záťaži), tak meraním kapacity na výstupnom konektore.

Za pomoci hoci lacného osciloskopu možno vidieť nevyhladené špičky impulzov prenášané na zaťažený výstup.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára