3. 2. 2023

Oprava - ochladzovač vzduchu - vypadnuté lamely smerujúce vzduch

 Po dlhodobom odložení som sa pustil do čistenia chladiča vzduchu LH300 od Somogyi Electronic. Po vyumývaní povrchu som zistil, že sú lamely ktoré smerujú vzduch stlačené do strán. Po narovnaní stále nevyzerali, že ich niečo drží - bolo potrebné pozrieť sa dnu, čo nebolo také jednoduché.

celý chladič vzduchu


pod rohovými lištami v hornej časti sú ukryté skrutky

Pre odkrytovanie hornej časti, je potrebné okrem viditeľných skrutiek odskrutkovať aj tie ukryté. Lišty som vypáčil opatrne zo spodnej strany, ako vidieť možno si pomôcť plochým skrutkovačom a páčením von.

lišta držiaca lamely smerujúce vzduch

Lišta je len natlačená, oprava bola už jednoduchá, natlačiť všetky lamely nazad. Zo zaujímavosti som pozrel čo sa dnu nachádza.

pohľad dnu z vrchnej strany

Nachádzajú sa tu dva motory. Ten menší, kmitajúci lamelami je klasický sprevodovaný synchrónny motor ako pod taniermi v mikrovlnkách ozn "49 TYJ"  4W, 3rpm.

Ten väčší, slúžiaci ako radiálny stĺpový ventilátor, má 4 vývody pre 3 rôzne rýchlosti. Ide o model YYHS-60 od Shengzhou Changle Boli Motor Factory. Má na štítku 13W, 1300rpm a na rozbeh má pripojený 1,2uF 450V fóliový kondenzátor. Elektriku ešte dopĺňa malé akváriové čerpadlo, všetko riadia prepínače na vrchnej stene, bez potreby nejakého plošného spoja.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára