2. 2. 2017

Oprava - tablet Samsung Galaxy Tab 12.2

Tento tablet začal pri batérií pod 40%, hlavne v záťaži blikať. Podľa článkov na webe je to rozšírený problém. Veľa návodov je o rozobraní, odpojení batérie a podržaní POWER tlačidla dostatočne dlhú dobu pre vybitie kondenzátorov a tým akýsi "reset" nabíjacieho / batériového systému. Ďalšie návody sú o úprave konektora batérie. Pustil som sa teda do rozobratia.


Rozoberal som malým nožíkom, ideálne je začať od výrezu pre pero. Po vyskočení prvej západky postupne tlačiť vnútro (chrómový lem) von od stredu a tým uvolňovať ďalšie po obvode. Veľkú časť zaberá batéria, cez ňu sú umiestnené dva ploché káble. Ten vľavo vedie ku USB konektoru, preto obsahuje široké cesty pre nabíjanie.


Konektor batérie som odpojil nožíkom zapretým o tieniaci plech vľavo. Konektor (čierna časť na plošnom spoji) je však veľmi jemný a po stranách zacvaknutý do seba. Preto je potrebné toto spraviť veľmi opatrne, mne sa podarilo nalomiť ľavú západku pre háčik. Pravá sa podarila otvoriť bez prasknutia rukou.


Po odpojení batérie je možné odpojiť aj ploché káble, odskrutkovať skrutky po obvode batérie a vytiahnuť ju. Ako vidieť kontakty sú zdvojené, batéria vyzerá fyzicky zdvojená, uprostred obsahuje pod bielym papierom ochrany. Kontakty rozpojeného konektora som nahrial spájkovačkou pokiaľ by mali studené spoje, čo však nevyzeral byť tento prípad. Ďalej som skúsil aj podržať power tlačidlo pre vybitie kondenzátorov.

Tablet prešiel aj resetom do továrenského nastavenia. Niekoľko dní fungoval bez blikania, neskôr sa opäť objavilo v slabej miere. Podľa niektorých stránok (link) ide možno o problém s nerovnomerným nabíjaním USB3 nabíjačkou dodanou s tabletom.

Čo vyzerá, že nakoniec skutočne zabralo je povolenie developer options v nastaveniach (7x kliknúť na číslo build) a povoliť "force gpu rendering" a "turn off hardware overlays". Pri prípadných náznakoch blikania potlačiť zadnú stenu v mieste konektora batérie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára