9. 2. 2017

Rozbor - retro 486 , skrinka

Čas na trochu retro techniky. Ešte zo strednej školy (okolo 1995) si pamätám z hodín výpočtovej techniky počítače 386SX, na ktorých bola fascinujúca uzučká desktopová skrinka. Myslím že mala označenie UMC, či IMC. Na tú dobu to vyzeralo takmer ako notebook.

 
Postupom času som sa dostal k rovnakej strinke, obsahujúcej už 486SX, avšak to je nepodstatné, bolo dávno obdobie pentií 4. Po rokoch som si vspomenul na túto kompaktnú skrinku, či ju nemožno obnoviť, alebo využiť na niečo novšie. Najskôr teda analýza pôvodného HW.

Skrinka


Z prednej strany sú viditeľné miesta pre dve 3,5" mechaniky. V mojom prípade je jeden plast atrapou a za ním sa nachádza uložený 3,5" harddisk. Treba poznamenať že mojej skrinke chýbajú výklopné dvierka ktoré mechaniky aj tlačidlá zakrývali.

Je tu vypínač POWER, ktorý odpája napájanie do AT zdroja, pod ním je LED. Ďalej je tu vypínač turbo, tento mal za úlohu znížiť rýchlosť pre kompatibilitu so starším software. Pod ním je LED pre aktivitu disku. Vpravo je tlačidlo reset, pod ním paradoxne LED zapnutého turba.


Zadná strana je z 1/4 malý AT zdroj s vetracími otvormi a dvoma konektormi, vedľa je konektor pre druhý sériový port. Zvyšné 3/4 zaberá základná doska s rozširujúcimi kartami (max 3ks) v tzv riser karte, ktorá umožňuje 90st otočenie ISA portov pre úsporu rozmerov skrinky. Osadené sú multiport karta a SVGA grafika.

Skrinka je vzhľadom na svoje rozmery ťažká (vyše 6kg), na spodnej časti má prilepené gumenné nožičky ktoré ju pri jej váhe držia veľmi stabilne na mieste. Je na nej nálepka "DUMA", čo je Bratislavská firma skladajúca počítače.


Interiér skrinky



Skrinka v hornej časti obsahuje lišty pre upevnenie držiakov 3,5" mechaník či diskov v rôznych odstupoch od predného panela. Lišty spevňujú skrinku aj pre nosnosť pôvodne používaných CRT monitorov.

Disk je WD Caviar 2340, 341MB 3200rpm 13ms, IDE, vyrobený v júli 1995.
Floppy je SONY z 2002, nebude preto pôvodná. Pod mechanikou sa nachádza v skrinke upevnený reproduktor (PC speaker).


Zdroj


Zdroj nemá uvedenú konkrétnu značku, made in Taiwan, 100W verzia dokáže dodať 5V/10A, 12V/3,3A, -5V/0,1A, -12V/0,3A. Síce mali staré počítače štandardne 200W zdroje, reálna spotreba (pri bežnom počte diskov a mechaník) však bola ďaleko ďaleko nižšia. Väčšina prúdu šla z 5V vetvy, pre motory mechaník a diskov 12V. Až od úsporných verzii 486 a pentia sa začalo používať nižšie ako 5V napájanie (3.3V) pre procesory.


O chladenie sa stará na vnútornej strane umiestnený ventilátor GWE SP1260M 12V 0,13A. Za jednoduchým filtrom a mostíkovým usmerňovačom je primárny kondenzátor Teapo 100uF / 400V.


Na primárnej strane je použitý obvod UC3844N (pdf) so spínaným FET tranzitorom s chladičom. Táto konštrukcia je priestorovo úspornejšia hoci menej výkonná ako štandardné zdroje ovládané zo sekundáru. Spätnú väzbu regulácie zabezpečuje jeden optočlen 4N35 v spolupráci s obvodom TL431.


Na sekundárnej strane je uprostred na plechovom chladiči použitá dvojitá dióda C25-02C (pdf), ide o rýchlu 10A diódu, bude použitá pre 12V vetvu. Pre 5V vetvu je použitá dióda na hliníkovom chladiči umiestnenom pri okraji zdroja. Je tu aj pár tlmiviek pre obe vetvy.
Slabšie záporné vetvy sú riešené klasickými diódami.


Periférne karty


Keďže základné dosky kedysi neobsahovali žiadne periférie, všetko okrem pripojenia klávesnice a tlačidiel skrinky zabezpečovali prípojné karty. V tomto PC je použitá karta s obvodom Goldstar Prime 2C.


Na interných konektoroch umožňuje pripojiť kábel pre disketové mechaniky, plochý kábel pre IDE disky, gameport. Zabudované sú tu tiež dva sériové porty a paralelný vyvedené na zadnú stenu skrinky. Porty sa dajú povoliť, zakázať či vybrať im sekundárnu adresu pomocou 11tich prepojok.
J1=FDD ENA, J2=add, J3=IDE ENA, J4=add, J5=COM1 ENA, J6=add, J7=COM2 ENA, J8=add, J9=LPT1 ENA, J10=add, J11=GAME ENA.


Grafická karta je Trident TVGA9000i-2, vyrobená v januári 1995. BIOS verzia D4.01E. Pripojené sú 4 pamäťové čipy SANYO LC324256BP-70 spolu 512KB.


V ďalšej časti spravím bližšiu analýzu základnej dosky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára